Monday, March 07, 2016

VAERNEN DEN FÖRDÖMDE (2012)


Webbmagasinet Barrikaden intervjuade mig år 2015. Intervjun handlade mest om min Fantasy-/Sword & Sorcery-/forntids-roman VAERNEN DEN FÖRDÖMDE (Wela Förlag, 2012), och trender i den moderna Fantasy-genren.

Jag försökte med flit att verka kontroversiell och skapa debatt. (Fast hatbreven från arga Fantasy-fans uteblev... jag är nog inte särskilt bra på att vara kontroversiell!) Citat:
-----------------------------------
Du benämner din bok Vaernen den fördömde som ”gritty”. Kan du berätta mer om den genren, vad kännetecknar den?

– ”Gritty” kallas också ”grimdark” av fantasy-fans: Det ska vara dystert, grymt och bistert. TV-serien ”Game of Thrones” är ett bra exempel. Man kan jämföra med en liknande utveckling i amerikanska superhjälteserier från 1980-talet och framåt: I takt med att fansen blev äldre, krävde de ett ”vuxnare” innehåll men samtidigt att de grundläggande dragen i genren inte ruckades på.


– Så i de superhjälteserierna, liksom i den populära Tolkien-inspirerade fantasyn, lade man till allt mer blod, sex, grymhet, svordomar… utan att ifrågasätta den underliggande struktur som begränsade genrens möjligheter och djup[.]
------------------------------------
Läs resten av intervjun här.

Ett längre utdrag ur VAERNEN DEN FÖRDÖMDE kan läsas här.

Romanen fick positiva recensioner, bl.a. i Tidningen Kulturen och DAST Magazine.

Det kostade på att skriva VAERNEN. Den blev så våldsam, mörk och dyster att jag misstänker att arbetet gav mig en längre tids depression. När jag började skriva VAERNEN var tanken att det skulle bli en variant av "Conan Barbaren" (filmversionen från 1982 med Arnold Schwarzenegger är en av mina favoriter, den har ett -- för genren -- ovanligt bra manus av Oliver Stone).

Robert E. Howard hittade på en forntida värld för sin barbarhjälte som skulle finnas mellan Atlantis' undergång och stenålderns början. Jag gjorde något liknande men placerade istället min fiktiva värld i Europa mellan två istider -- i en primitiv forntidscivilisation som sedan försvann.

För att vara säker på att den forntida civilisationen verkligen försvann, placerade jag den i Nordsjön precis norr om Belgiens och Nederländernas kust -- för jag hade läst att det området hade varit torrlagt under en eller flera perioder för många tusen år sedan.

Romanens stil är mycket medvetet inspirerad av gamla vikingasagor. Den börjar och slutar med ett citat ur HAVAMAL:

Män dör
Djur dör
En dag dör också du.
Ett vet jag 
som aldrig dör
Dom över död man.

Men under arbetet blev romanen något mer än en enkel, råbarkad saga. Den är också en tungsint meditation över historiens gång och hur människors beteende upprepar sig genom årtusenden... så att man ser ironiska likheter mellan en civilisation som (kanske) uppstod och föll "före historiens början", och vår tid.

Till och med för 30.000 år sedan förekom stora folkvandringar, och de som var bofasta på en plats betraktade de nya främmande folken som kom med en blandning av nyfikenhet och fruktan.

Till och med före historiens början drevs människor till sin undergång av girighet och maktlystnad.

På sin allra djupaste nivå är VAERNEN egentligen ett återberättande av den äldsta berättelsen som finns, Syndafloden, som är äldre än Bibeln och påträffas i många kulturer. Och historien om Syndafloden måste berättas om, för att den aldrig får glömmas -- den är en varning till framtida generationer.

VAERNEN DEN FÖRDÖMDE finns att köpa som e-bok eller tryckt bok, och finns kanske också på ditt lokala bibliotek.

No comments: