Sunday, February 26, 2017

Bloggen Mest Lenas Godsaker recenserar "DARC AGES - De mörka tidevarven"

Bokbloggen Mest Lenas Godsaker har recenserat "DARC AGES - De mörka tidevarven".

Citat:
Boken är lättläst och jättetrevlig. Gillar huvudkaraktären och tycker att det är spännande att följa vad han råkar ut för efter han vaknar upp ur sin långa sömn. 

Bokserien DARC AGES - De mörka tidevarven finns att låna på bibliotek som e-bok och pocket.

Wednesday, February 22, 2017

Smygtitt på hemligt projekt...

Smygtitt på hemligt projekt... får inte säga mer just nu...hysch-hysch...

Monday, February 13, 2017

En bild till Valentins Dag...

Spoiler alert:
Den här illustrationen, hämtad från min bokserie DARC AGES - De mörka tidevarven, visar ett framtida bröllop som förrättas i fyra religioner på en gång (inkluderat religioner som inte finns ännu!).
Önskar er alla en lycklig Valentins Dag!

Här kan du låna min barnbok MONSTER I MASSOR

Min tredje illustrerade sagobok för barn (efter SAGOPYJAMASEN och HUNDRA TUSEN PIRATER) kom ut i november 2016: MONSTER I MASSOR.

Min lille son hjälpte till att göra boken! Han brukar rita monsterbilder, så idén till en hel bok med monster kom från honom.
Han kom med flera förslag till monster, och ritade bilder som inspirerade mina egna teckningar -- särskilt rymdmonstren i en saga som han var med på att skriva.

Sagorna i boken heter:
"Skafferi-monstret" 
"Monstret som ville vara vackrast av alla"
"Sagan om det röda monstret"
"Pengamonstret"
"Det söta lilla monstret"
"Det osynliga monstret"
"Monster-invasion från rymden"
"Tjatmonstret"
"Den stora monsterjakten"

BTJ (tidigare Bibliotekstjänst) gav MONSTER I MASSOR beröm:

"Det märks verkligen att författaren A. R. Yngve också är tecknare till professionen! Sammanfattningsvis en trevlig liten sagobok, där vissa av berättelserna är små pärlor."
- John Karlsson, BTJ-häftet nr 4, 2017

Den tryckta utgåvan av MONSTER I MASSOR finns i skrivande stund på åtminstone 35 bibliotek:

Bodens stadsbibliotek
Haparanda stadsbibliotek
Kiruna stadsbibliotek
Luleå stadsbibliotek
Överkalix kommunbibliotek
Umeå stadsbibliotek 

Nordanstigs kommunbibliotek
Eda kommunbibliotek
Edsbyns bibliotek
Gävle stadsbibliotek
Hudiksvalls bibliotek
Kils bibliotek
Karlstads stadsbibliotek
Katrineholms bibliotek
Karlskoga Bibliotek
Munkfors bibliotek
Säffle bibliotek
Sandvikens kommun, Folkbiblioteket
Söderhamns stadsbibliotek

Västerås stadsbibliotek
Nyköpings stadsbibliotek
Oxelösunds bibliotek
Linköpings
stadsbibliotek

Alingsås bibliotek
Borås stadsbibliotek
Stadsbiblioteket Göteborg
Lundby bibliotek
Torslanda bibliotek
Tuve bibliotek
Orusts kommunbibliotek
Kungälvs stadsbibliotek
Biblioteken i Mölndal
Ale bibliotek
Trollhättans Stadsbibliotek
Uddevalla stadsbibliotek

Hylte folkbibliotek
Malmö stadsbibliotek
Nässjö stadsbibliotek

E-bokversionen av MONSTER I MASSOR finns på följande bibliotek (OBS! Listan är inte komplett):

Årebiblioteken
Härjedalens bibliotek
Umeå stadsbibliotek

HelGebiblioteken (Gävleborgs län)
Katrineholms bibliotek
Karlskoga Bibliotek

Elib.se
Stockholms stadsbibliotek
Nyköpings stadsbibliotek
Oxelösunds bibliotek
Alingsås bibliotek
Borås stadsbibliotek
Högskolan i Borås
Lerums bibliotek
Härryda folkbibliotek
Mölnlycke bibliotek
Trollhättans Stadsbibliotek

Gnosjö bibliotek
Habo bibliotek
Halmstads stadsbibliotek
Lessebo kommunbibliotek
Malmö stadsbibliotek
Nässjö stadsbibliotek

Thursday, February 09, 2017

Det kom ett diplom i posten...

... från Club Cosmos:
OK, så jag vann inte, men det är kul att få diplom ändå... :-)
(Mitt bidrag till novelltävlingen ska jag publicera senare.)

Vinnarna i tävlingen är:
1:a plats — Den stora nysningen av Fredrik Andersson

2:a plats — Olori av Marcus Olausson
3:e plats — Novemberros av Sara Swärd

(Dessa noveller kommer att publiceras i Brev från Cosmos. Grattis, alla tre!)

Wednesday, February 08, 2017

Om att använda "Thä Såschal Nättwörk"...

Alla som skriver -- eller är kreativa i allmänhet -- kan använda tillgängliga sociala media som plattformar för att få PR och uppmärksamhet.

I tillägg till Blogger och Facebook har jag börjat använda Wattpad, Twitter, Pinterest och Patreon som verktyg för att nå nya (och gamla) läsare.

Jag borde väl inte föreläsa om bruk av sociala media, eftersom jag är så oerfaren själv... men ett par små enkla råd om du själv ska använda dem som PR-verktyg:

- Ha något att visa upp. Det behöver inte vara stort, bara det är intressant -- ett kort citat ur din bok, en omslagsbild, en illustration, ett recensionscitat. Och posta regelbundet.

- Fokusera på målet. Det är lätt att börja prata om allt möjligt, men om målet är att rikta uppmärksamhet mot t.ex. dina böcker, håll det i minnet.

- Undvik att hamna i bråk. Försök helst hålla en lättsam, trevlig ton. Kom ihåg att det du skriver kan tas ur sitt sammanhang och missförstås.

- Humor är (i allmänhet) bra. Folk delar skojiga saker... MEN skoja helst inte "på andras bekostnad". Se punkten "Undvik att hamna i bråk".

- Dela INTE något som är för privat eller obehagligt. Kom ihåg att t.ex. på Twitter kan vem som helst se vad du skriver -- familj, vänner, släkt, arbetskamrater, chefen, statsministern, Donald Trump.

- Sätt en bestämd personlig gräns för hur mycket tid du ska ägna åt sociala media. De ska inte stjäla för mycket av din tid som skulle ha gått åt till att skriva...

Monday, February 06, 2017

Läs mina noveller på Wattpad!

Jag har äntligen startat mitt eget Wattpad-konto, där du kan läsa mina berättelser i följetongsform.

Klicka HÄR för att läsa.

Den första följetongen som jag publicerar på Wattpad, långnovellen "Sniper, Viper..." handlar om en polis som jagar en mystisk krypskytt...

Saturday, February 04, 2017

Skrivtips: "Flippa" dina karaktärer!

Det pågår en debatt om huruvuda litteratur skildrar män och kvinnor så som de faktiskt är, eller om den mest använder stereotyper om hurdana män och kvinnor (eller andra könskategorier) "är".

Den debatten kommer nog alltid att finnas, och jag vill inte ge mig in på den. Skriv helst det du själv vill. Häng inte upp dig på vad som är "inne" just nu. (Du började skriva för att uttrycka dig själv, hoppas jag? Fortsätt med det!)

Fast... Det är gott hantverk att inte falla tillbaka på urmossiga stereotyper och klichéer. Om du t.ex. skildrar en karaktär och bara beskriver hur denna person ser ut, och tror att det är karaktärsskildring, har du bara beskrivit din fixering vid skönhet som det "viktiga" med karaktären.

(Det finns en massa olika förklaringar till att blanda ihop yttre skönhet med inre psykologi, men de har jag inte tid att gå in på här. Den enklaste förklaringen är att författaren är för lat för att beskriva karaktärer ordentligt.)

Bokbloggen Bokhuset gav mig ett bra och kul skrivtips om hur man lätt kan kvalitetstesta en litterär text: Byt kön på karaktären.

Om texten då plötsligt verkar larvig och krystad, eller rentav slipprig och obehaglig, så behöver den kanske skrivas om. Bokhuset tog ett utdrag ur en svensk deckare och bytte ut "hon" mot "han":

Han har själv gjort entré och står mitt i det flödande strålkastarljuset. Men jag glömde klä på mig, tänker han med ett snett leende. Han står kvar några sekunder och betraktar sin nakna kropp. Den är dramatiskt ljussatt och i avspeglingen ser han smalare ut än han är på riktigt.

(Det blir ännu pinsammare.)

Självklart kan folk uppföra sig lite hur som helst i sitt privatliv... och själv gillar jag fiktiva karaktärer som är lite udda och "excentriska"... men ska du skildra det i en litterär text, blir texten bättre om du resonerar "Så här beter sig just den här kvinnan/mannen i den här situationen"... inte "Så här beter sig en typisk man/kvinna i den här situationen"... eller ännu värre: "Så här vill jag att den här typiska mannen/kvinnan ska bete sig medan jag står och smygtittar, he-he!" 

Det handlar inte om moral. Om du ska skriva slipprigt, är det ingen som har rätt att hejda dig -- men då ska du vara medveten om vad du håller på med. Annars är texten bara slarvigt skriven. 

Testa själv att "flippa kön" på karaktärerna i en bok du läser!

Thursday, February 02, 2017

Smakprov ur min barnbok MONSTER I MASSOR...

Här kommer ett kort utdrag ur min senaste illustrerade barnbok, MONSTER I MASSOR:
------------------------------------

INLEDNING
Har du varit i monstrens land nån gång? Kanske när du drömmer om natten, eller när fantasin flyger fritt. Monsterland ligger nämligen så nära OCH så långt bort att människor aldrig, aldrig kan resa dit på riktigt.

Men... ibland lyckas ett och annat monster slinka in i vår värld. Dom kan dyka upp i den allra mörkaste delen av skogen... eller längst in i en mörk källare... eller i en övergiven mörk gränd... eller långt ute i rymden.
Så här ser ett typiskt monster ut:

Så fort ett typiskt monster lyckats ta sej in i verkligheten, börjar det leta efter människor att skrämma, eller ännu hellre äta upp. Monster äter helst barn... men inte väldigt tjocka barn, för även monster vet att för mycket fet mat är dåligt för hälsan.

Vanliga monster gillar INTE att läsa böcker. I ett vetenskapligt experiment placerades ett monster i ett rum tillsammans med några böcker, och en forskare försökte uppmuntra det att börja läsa. Monstret åt upp böckerna – och forskaren.

Eftersom dom flesta monster inte tycker om att läsa, och jämt går hungriga, är det väldigt svårt för dom att passa in i människornas värld.

Viktigast att veta är detta: Monster följer inte regler. Om du tror att du har koll på monster, och tror att ”alla monster gör si och så”, tar du fel. Dom kan göra det du minst av allt väntar dej.
---------------------------
Boken MONSTER I MASSOR, med massor av monstriga sagor (och bilder!) finns att låna på bibliotek och säljes på Bokus.



"Det märks verkligen att författaren A. R. Yngve också är tecknare till professionen! Sammanfattningsvis en trevlig liten sagobok, där vissa av berättelserna är små pärlor."
- John Karlsson, BTJ-häftet nr 4, 2017