Thursday, February 01, 2018

Så kan du göra din egen boktrailer

Jag gör egna trailers för mina böcker och postar på sociala media - det är ett enkelt och mycket billigt sätt att marknadsföra sig som författare.

Här t.ex. är en trailer som jag har gjort för att sälja min skräckroman BLOD OCH SVIN: En Skräckens Komedi:Så här kan du enkelt göra din egen boktrailer!
1. Gå till Majorgeeks.com och lasta ned gratisversionen av ett program för att göra bildspel -- t.ex. Bolide Slideshow Creator.

2. Med hjälp av en kamera, en PC och ett grafikprogram (som PhotoShop eller Gimp) skapar du "bildrutorna" till ditt bildspel. 
Kom ihåg att inkludera bilder på boken, och text som förklarar vad den handlar om -- kortfattat och snärtigt. Du har inte många sekunder på dig att fånga åskådarens uppmärksamhet, så "kom till saken" och fort!

3. Bakgrundsmusik: YouTube har nu en tjänst som låter dig tillfoga musik gratis till din video.
Ett annat alternativ är att använda Creative Commons-musik (alltså utan copyright).
Sajten https://musopen.org/ har massor av klassisk musik som kan användas delvis eller helt utan begränsningar.

4. Posta videon på din officiella hemsida, Twitter, Facebook och Instagram.
OBS: Sociala media-appar godkänner bara vissa videoformat och korta videosnuttar. Håll dig inom 30-45 sekunder. MP4 är ett format som passar de flesta "kanaler".
(Facebook godtar mycket längre videofiler, så där skulle du kunna utvidga till en hel reklamfilm om du vill och kan...)

5. Var tydlig med att det är reklam du gör. Jag nämner detta för att en svensk bloggare nyligen dömdes i rätten för att ha marknadsfört produkter utan att klart ange att hon gjorde det åt en sponsor. Om du säljer din egen produkt bör det väl inte uppstå förvirring om vem "sponsorn" är, men... undvik "fula knep"! Det kan straffa sig.

6. Undvik "hastverk". När din trailer väl har kommit ut, kan du inte så lätt dra in den igen.
Så släpp inte trailern förrän du är säker på att den blivit helt rätt, och inte innehåller något opassande eller information som snabbt blir föråldrad.

Om du vill göra mer påkostade trailers, bör du skaffa dyrare programvara för redigering av video. Eller - om du badar i stålar - anlita en professionell videoproducent. Fast det viktiga är att din trailer är intressant och underhållande - dyrbara reklamfilmer kan ju också bli tråkiga. Kreativitet gör skillnad!
Lycka till.

No comments: