Sunday, August 20, 2017

"DARC AGES - De mörka tidevarven - Fjärde boken: Maskernas stad"

Den här boken, som jag i skrivande stund håller på att korrekturläsa färdigt , ska släppas på årets Bokmässa i Göteborg.

DARC AGES - De mörka tidevarven - Fjärde boken: Maskernas stad är fortsättningen på trilogin DARC AGES - De mörka tidevarven, som utkom år 2016. Genren kan kallas "rymdopera" eller "episk äventyrs-SF". Bokserien utspelar sig i en postapokalyptisk "ny medeltid", men tonen är ändå lättsam och fokus ligger på underhållning.

Maskernas stad har inte en huvudperson, men handlar snarare om en ensemble av karaktärer:

- Bibliotekarien Awonso, som var en bifigur i de tidigare delarna.
- Lady Okono Yota, en adelskvinna som reser i sällskap med sin personliga robottjänare. (Hon dök tillfälligt upp i den första boken i serien.)
- Riddaren Sir Kensaburé Orbes, som leder delegationen. (Också en bifigur från de tidigare delarna.)
- Threo av Mechao, delegationens läkare. (Han dök upp i den tredje boken i serien.)

 Huvudpersonerna reser på ett diplomatiskt uppdrag till den mystiska, slutna staden Vanitia. De upptäcker att inte bara Vanitia, men också de själva bär på hemligheter -- och de hamnar snart i fara för att aldrig slippa levande ut ur staden.

Karaktären Kensaburé är en ung homosexuell adelsman och riddare (i rustning!), vilket i berättelsens "nyfeodala" samhälle är tabubelagt. (De som har läst de första tre delarna i serien vet att huvudpersonerna lever med många olika tabun.) Han är orädd och rätt hänsynslös när det kommer till fysisk fara -- men är mycket osäker under ytan och i sitt privata liv.

Eftersom jag är en medelålders heterosexuell man (och kanske en aning pryd), grubblade jag en del på hur jag skulle skriva just den karaktären. Det vill säga: Jag tror oreserverat på min rätt att skriva om fiktiva personer som inte är som jag. (Vad är annars vitsen med fiktion?) 

Men jag behövde någonting att känna igen mig i -- känslomässiga "referenspunkter" för att förstå hur det kunde kännas att vara den karaktären -- och på så vis kunna beskriva honom med större inlevelse.

Så kom jag på ett par referenspunkter:

- Frustration. Jag har också varit ung och frustrerad -- den känslan är universell, oavsett sexuell identitet eller kön. 

- Ensamhet. Att vara ensam är en universell känsla. (Man kunde ta det ett steg längre och hävda att människan till sin natur är ensam -- vi lever mentalt isolerade från varandra och försöker på olika vis kompensera för det.)

- Längtan efter det rätta och goda. Karaktärerna i bokserien Darc Ages - De mörka tidevarven är för det mesta djupt troende. De ser sina handlingar inom ramen för en religiös, "medeltida" världsbild -- som läsaren kan betrakta med en viss ironisk distans, men är blodigt allvar för karaktärerna. När de åberopar en högre makt, menar de vad de säger.

Så Kensaburé försöker därför finna en moralisk och religiös grund för hur han ska leva. (Detta leder givetvis till en konflikt, vilket bara gör historien mer intressant.)

Fast allt är inte bara ledsamheter i den här historien! Den innehåller också massor av intrig, action, romantik, humor -- och talande robotar -- och om det blir fler böcker i serien, kommer de ovanstående karaktärerna också att vara med i dem.

Läs mer om DARC AGES på den officiella sajten.

Läs ett utdrag ur Maskernas stad HÄR.

No comments: