Wednesday, December 21, 2016

Det är *#%&*# mycket att tänka på när ett manuskript ska tryckas...

I år släppte jag de första tre delarna av science fiction-bokserien DARC AGES på engelska...

(OBS: Den svenska utgåvan ges ut av Wela Förlag, och kom ut en kort tid före den engelska.)

Den engelska versionen kom först ut som e-bok via Amazon.com's publiceringsprogram Kindle Direct Publishing (KDP).

I skrivande stund håller jag på att redigera och formatera den engelska versionen ytterligare en gång, för att kunna ge ut den som tryckt pocketbok på Amazon.com. 
(Hänger ni med så långt?)

Och det ska jag säga er, gott folk -- det är *#%*# mycket att tänka på när man ska göra ett manuskript klart för tryckning. E-böcker är mycket enklare.

Om ni själva skulle testa att ge ut något på Amazon.com, tänk på följande tekniska detaljer:

- Storleken på dokumentets sidor måste formateras korrekt. Detta kan justeras i programmet Word, om du använder det för att skriva böcker. (Ska du mäta dokumentet i tum (inches) eller centimeter? Det får du klura ut själv.)


- Marginalen mellan text och papperskant får inte vara för stor (boken blir onödigt lång) eller för liten (texten hamnar farligt nära papperskanten).

- Otaliga smådetaljer ordnar inte sig själva: Topptext, sidnumrering, inskjutet textstycke (inte för långt in!), kläm in lite reklam för nästa bok i serien efter sista sidan, författarpresentation...

- Omslaget måste vara i rätt proportioner, för att det inte ska beskäras i kanterna eller det blir vita kanter.

- Författarfoto på omslagets baksida? Är du riktigt, riktigt säker på att du vill att ditt fejs för all framtid ska associeras med kärleksscenen i Kapitel 17? (Och ser inte fotot egentligen ut som om det tagits med pistol i nacken?)

- Illustrationer inne i boken? Sådant gör dokumentfilen väldigt stor och åbäkig att hantera -- och så måste alla bilderna också ha rätt proportioner, rätt storlek (3-4 tum -- eller var det centimeter?) och rätt upplösning för tryckning (300 DPI)...

- Och vad ända in i glödheta Hälsingland ska boken kosta att köpa?
Nu måste du bli ekonom också. Balansera behovet att tjäna pengar mot hur mycket kunderna är beredda att betala -- särskilt om du inte redan är ett Känt Namn och behöver bygga upp din popularitet från grunden.

- Kom för allt i världen ihåg att göra en backup av dina dokument!

- ISBN-nummer på boken? Du har väl inte glömt det?? (Det ska stå inne i boken också!)

-En e-bok utgiven på Amazon kan revideras i efterhand. Det är inte lika lätt att rätta till fel som redan tryckts på en pappersbok. Vojne, vojne!

- När du tror att manuskriptformateringen är färdig, har du garanterat missat någon detalj. Öppna filen och gå igenom den igen. Ta sedan en paus och gör om, tills det faktiskt är färdigt...

Fortsättning följer...

 No comments: