Thursday, November 22, 2018

Råd till dig som skriver om rymdresor...

I måndags var jag på en föreläsning på Nasjonalbiblioteket i Oslo...

Där pågick också en väldigt fin utställning om science fiction. (Om du bor i Oslo, passa på att besöka den!)


Och utställningen hade återskapat en del av scenografin från den norska TV-serien BLINDPASSASJER (1978) -- alltså den sortens rymdskeppsinteriör på lågbudget som TV-tittare väl känner till.

Jag passade på att provsitta den coola rymdskeppsinteriören:
Full disclosure: Den var förbaskat obekväm!

OK, så det är inte på riktigt... men ifall du skulle skriva en berättelse om bemannade rymdresor, bör du tänka på detta: Ett rymdskepp är i första hand en arbetsplats. När du utformar interiören, tänk som en ingenjör, inte som en art director.

Samma krav på komfort, nytta och säkerhet gäller på ett rymdskepp som på ett flygplan eller en ubåt -- ofta med trånga utrymmen, men ändå. Det behövs räcken, handtag, säkerhetsbälten, brandsläckare, skyddsdräkter, matförråd... för att inte tala om toaletter. (Fort: Var finns toaletten på Luke Skywalkers X-vinge? Just det. X-vingepiloter bär antagligen vuxenblöja.)

Rymdskepp på TV brukar vara utformade inom begränsningarna för vad en TV-studio kan och har råd att visa. Det är t.ex. därför som så många TV-rymdskepp verkar ha en enda lång våning (golvet är ett studiogolv), och tyngdkraften kommer från golvet.

Vi bär på oss en massa TV-klichéer om rymden, och de kan lätt smyga sig in i våra berättelser utan att vi tänker på det.

No comments: