Monday, January 16, 2017

"Vad är en ra-dio?"

I min bokserie DARC AGES - De mörka tidevarven, som utspelar sig 900 år in i framtiden, får huvudpersonen Darc (som kommer från 1900-talet) lära sig hur framtidens härskande klass kommunicerar över långa avstånd:
-------------------------------------------------
”Finns det en radio ombord?” frågade Darc när hans mage hade lugnat sig efter den hårdhänta starten. Farkosten var uppe bland molnen igen och ilade norrut över havet. Han var tvungen att upprepa frågan innan Dohan uppfattade den.
”Vad är en ’ra-dio’?” frågade Dohan, som var borta i sina tankar och grubblade över Meijji.
Darc förklarade sig: ”En elektromagnetisk maskin som sänder och tar emot meddelanden. Vad använder du?”
Dohan blinkade till och vaknade ur sitt apatiska, trumpna tillstånd.
”Åh, det... laserpulser, så klart. Vi tar i bruk den sorten som är osynliga för ögat, och de kan nå mycket långt, men jordens krökning sätter en gräns för hur långt, såvida inte de passerar genom de prismatiska tornen som är utplacerade över Castilia.”
--------------------------------------------------
(Darc Ages - De mörka tidevarven - Första boken: Uppvaknandet, Kap. 17. Wela Förlag 2016)

En framtid utan radio? Vi är god väg dit redan nu. I Norge, där jag bor, börjar man avveckla FM-radionätverket i år. Initiativet fick mycket internationell uppmärksamhet och kan komma att imiteras av andra land.

Det kommer ganska säkert en framtid när optiska kommunikationsnätverk ersätter elektriska -- för att utveckligen ständigt pressar mot högre fart -- och inget färdas som bekant snabbare än ljuset.

I bokserien DARC AGES har det uppstått ett postapokalyptiskt feodalsamhälle, där laserkommunikation är förbehållen en liten maktelit. Ingen använder radio och Internet finns inte längre. Berättelsen betonar att laser, som riktar in sig på bestämda mottagare, är en "aristokratisk" form av kommunikation (jag talar bara med dem som jag siktar på), medan radio är en "öppen" kommunikationsform (jag talar till vem som helst vill och kan lyssna).

Är detta en spådom om vart vi är på väg? Tja... snarare en varning.

DARC AGES - De mörka tidevarven finns att låna på bibliotek och att köpa på Bokus.

No comments: