Sunday, January 06, 2019

Bokrecension: LIFTARENS GUIDE TILL GALAXEN av Douglas Adams


Bokserien THE HITCH-HIKER'S GUIDE TO THE GALAXY (1979-1992) skrevs av Douglas Adams, och finns på svenska som LIFTARENS GUIDE TILL GALAXEN.
 
Av någon anledning är humoristisk science fiction relativt sällsynt -- och ännu mer sällan framgångsrik. Bokserien utmärker sig som det mest populära humoristiska SF-verket någonsin (tillsammans med TILLBAKA TILL FRAMTIDEN-filmerna).

Så vad handlar det hela om?


Böckerna spretar i så många riktningar på en gång, i ett extremt uppskruvat tempo, att det kan tyckas meningslöst att leta efter ett "budskap" i alla de galna äventyren och situationerna.

Min gissning är att böckerna handlar om sökandet efter mening.
Den första boken börjar med att jorden utplånas, och inleder Arthur Dents desperata kamp att överleva i ett absurt, gigantiskt universum.


Han upptäcker så småningom att jorden, och han själv, har varit en del av ett väldigt projekt att avslöja frågan på svaret på frågan om livet, universum och allting -- det vill säga livets mening.


Gång på gång stöter Arthur på absurda "svar" på livets gåta -- 42, varelser som helt ägnar sina liv åt någon meningslös uppgift, mannen som styr universum, etc. -- men den slutgiltiga meningen undflyr honom. Kanske det inte finns någon mening alls.

Gillar jag de här böckerna? Absolut, trots alla deras brister.


(De kvinnliga karaktärerna kunde ha beskrivits mindre ytligt, och det är något omoget över detta fiktiva universum där ingen verkar vara det allra minsta intresserad av sin egen avkomma. Med tiden har jag börjat misstänka att bokserien har ett djupare underliggande tema: att rymma från det "borgerliga", ansvarsfyllda vuxenlivet.)

LIFTARENS GUIDE TILL GALAXEN borde kunna få dig att skratta... om du inte är en Vogon.

No comments: