Monday, October 28, 2019

Flaggan tillhör HELA Sverige


Egentligen är det fånigt att detta ska behöva sägas, men - suck - jag är väl tvungen att förklara:

Romanen REX OMEGA är inte "högerextrem", högervriden eller ens speciellt konservativ litteratur. Bara för att Sveriges flagga visas på omslaget, betyder inte det automatiskt att boken har en "skum" agenda.

De allra flesta begriper detta utan förklaringar. De vet att ingen politisk gruppering har rätt att göra anspråk på fanan som "sitt" varumärke. Den tillhör så att säga alla svenska medborgare -- oavsett kön, utseende eller övertygelse.

Ändå har jag stött på (och hört om) enstaka personer som oreflekterat antar att om en bok har en stor svensk flagga på omslaget, så är den "högerextrem" eller på nåt vis suspekt.

Omslagets utformning är genomtänkt. Jag gjorde det själv. Romanens huvudperson är kungen av Sverige (i en tänkt nära framtid), och som sådan är han en symbol för landet.

I bokens handling hotas demokratin på ett sådant sätt att kungen tvingas ingripa för att rädda sitt liv, sin familj och sitt land - även om berättelsen är en framtidsthriller och innehåller en del dramatiska överdrifter. I det sammanhanget passar flaggan in, menar jag.

Inga fördomar mot etniska grupper eller minoriteter förekommer i berättelsen. Den har fått översvallande positiva recensioner av svenska bokbloggare - som förresten inte alla är vithyade.

Jag är fullt medveten om att omslaget möjligen skulle kunna verka lockande på personer med högerextrema böjelser -- and so what? Låt dem läsa boken om de vill -- kanske de lär sig något.

Om vi blir rädda för att ens visa fanan, så låter vi extremisterna lägga beslag på den. Kort sagt: Flaggan tillhör hela Sverige. Det var allt jag ville säga om den saken.

Romanen REX OMEGA finns på biblioteket och säljes på Bokus.com.

#aryngve #rexomega #spänningsroman #thriller #deckare #litteratur #boktips #lästips #fantastik #kungen #sverige #politik #nationalism #flaggan #bokomslag

No comments: