Wednesday, April 29, 2020

Coronakrisen, Bokmässan och författarnas framtid...


Det är (mer eller mindre) officiellt: Bokmässan 2020 i Göteborg ställs in.

I vilket fall blir det ICKE en fysisk tillställning där "den läsande allmänheten" kan möta författare direkt. (Bli nu inte vrång på Bokmässans arrangörer - de är lika ställda mot väggen av coronakrisen som alla andra.)

Det här är förstås en utmaning för alla författare och små förlag som behöver just sådana evenemang för att nå ut till läsarna.

Olika "digitala alternativ" kommer helt säkert att utarbetas... men det blir inte som förr, eller hur? Och vi vet ännu inte hur de alternativen kommer att fungera.

Så nu vänder jag mig direkt till alla som läser fantasy, science fiction och skräcklitteratur, och frågar:

Om det inte blir en fysisk Bokmässa i höst (eller nästa år heller), hur önskar DU att förlag och författare som producerar böcker ska nå ut till dig på annat sätt?

Till exempel:

- Om författarna ordnar digitala "events" på webben/YouTube/sociala media/chat, är det intressant för dig?

- Är du lika intresserad av att köpa fysiska böcker via webben, om författare/förlag presenterar dem online istället för på ett "fysiskt" evenemang?

- Vad är det du saknar mest med en "gammaldags" bokmässa - och hur kan förlag/författare kompensera för detta?

- Ser du nya möjligheter med digitala evenemang som borde utnyttjas? Eller problem?

Kom gärna med förslag och tankar om det här. Jag och många andra som skriver står inför en tid av snabba förändringar... och det gäller att vara flexibel. Så tyck till - jag lyssnar.

No comments: